Atkins-kuren, slankekur, der består i at spise protein og fedt og undgå kulhydrat. Der spises således bl.a. kød, mælkeprodukter, nødder og olier uden skelen til fedtindholdet, men kun små mængder kartofler, pasta, brød, sukker, frugt og grøntsager. Det anbefales at supplere kuren med kosttilskud i form af vitaminer og mineraler. Kuren er udviklet af den amerikanske læge og ernæringsekspert Robert C. Atkins (1930-2003).

Atkins-kuren er inddelt i fire faser og kan resultere i et vægttab, da proteiner mætter mere end kulhydrater. Desuden nedbrydes fedt ikke helt i kroppen under fravær af kulhydrater, hvilket også giver en større mæthedsfornemmelse.

Kuren har givet anledning til en del kontrovers pga. en formodning om en øget risiko for på længere sigt at udvikle diabetes og blodprop i hjertet, men der er ikke videnskabeligt grundlag (2016) for at af- eller bekræfte dette. Dog ser det ud til, at valget af fødeemner er af betydning, og det anbefales derfor i senere varianter af kuren, at proteiner og fedt i højere grad stammer fra grøntsager. Forstoppelse pga. manglende fibre fra fiberrige produkter som frugt, grønt og fuldkorn har været en velkendt konsekvens af kuren.

Se også slankekur.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig