Yoghurt er et surmælksprodukt, der stammer fra Balkanområdet. Det fremstilles af (homogeniseret) sødmælk fra ko, får eller ged, standardiseret til et fedtindhold på ca. 3,5 %. Mælken varmebehandles og podes med bakterierne Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af tyrkisk yoğurt 'tykmælk', der er en afledning af yoğurmak 'ælte, forme'.
Også kendt som

Ordet kunne også staves jogurt i perioden 1986-2012. Se majonæsekrigen.

Der produceres to typer: Røre-yoghurt, der syrnes i tanke i ca. 3 timer ved 40-45 °C, afkøles og tappes, og skære-yoghurt, der tappes direkte på bægre, hvor syrningen fortsætter ved 40-45 °C i 2-3 timer før langsom nedkøling.

Røre-yoghurt bruges til morgenmad, evt. tilsat frugt og sukker, eller i madlavning, mens skære-yoghurt bruges til Balkanretter som tzatziki eller spises som morgenmad med flydende honning.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig