Vinbjergsnegl.

.

Vinbjergsnegl. Vinbjergsnegle (Helix pomatia) parrer sig.

.

Vinbjergsnegl. Vinbjergsnegl (Helix pomatia).

.

Vinbjergsnegl, som lægger æg.

.

Vinbjergsnegl, Helix pomatia, lungesnegl, som bl.a. pga. sin størrelse (skalbredde op til 45 mm) er en populær spisesnegl. Den er formentlig bragt til Danmark af munke i middelalderen.

Faktaboks

Etymologi
Navnet vinbjergsnegl kommer af tysk Weinbergschnecke; 1. led 'vinbjerg' sigter til, at sneglene gerne holder til i vinmarker.

Vinbjergsneglen lever i skovlysninger, langs jernbaneskråninger og i haver, bl.a. nær klostre og borgruiner. Den kan blive over ti år gammel, og som andre lungesnegle er den hermafrodit.

I tørre og varme sommerperioder kravler den op ad træstammer eller hegnspæle, og den danner et tyndt kalklåg på skalmundingen, som forhindrer fordampning, hvorpå sneglen ligger i dvale, indtil fugtigheden igen stiger. Om vinteren graver vinbjergsneglen sig ned i jorden, og i meget kolde vintre dør en stor del af sneglene af kulde; kun de, der har gravet sig meget dybt ned, overlever.

I flere lande, også Danmark, har man deciderede sneglefarme, som skal dække efterspørgslen; vilde danske snegle må kun samles til privat forbrug.

Gastronomi

Vinbjergsneglen anses for at være den bedste spisesnegl, men da den er vanskelig at opdrætte, bliver den ofte erstattet af andre arter med ringere gastronomisk kvalitet. Som den næstbedste spisesnegl anses den noget mindre Helix aspersa eller Cornu aspersum (fransk petit gris) der dog gennem avlsarbejde findes i varieteter af nogenlunde samme størrelse som Helix pomatia.

Alle landsnegle tilberedes på samme måde: De bør tilbringe nogle døgn fastende eller gående på mel, hvorefter de koges, udtages af husene, renses for slim, koges møre i hønsebouillon og serveres i persille-hvidløgssmør, undertiden efter at være blevet anbragt i vinbjergsneglehuse.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig