Valnød.

.

Valnød. Frøet.

.

Stenfrugten valnød.

.

Valnød er en slægt af løvfældende skovtræer i valnødfamilien med ca. 20 arter, udbredt fra Middelhavsegnene til Østasien og i Nordamerika samt Andesbjergene.

Faktaboks

Etymologi
Ordet valnød kommer af middelnedertysk. walnut. Første led kommer af germansk *walha- 'fremmed, nabo', måske oprindelig om den keltiske folkestamme Volcae i Mellemtyskland.
Også kendt som

Juglans

Arterne har kraftige grene med en marv opdelt i kamre. Bladene er fjersnitdelte. Blomsterne sidder i hængende, særkønnede klaser. Frugterne er stenfrugtagtige med en ydre skal, der uregelmæssigt går i stykker, når frugten falder til jorden. Den indre skal i stenfrugten, valnød, kan åbnes i to dele og indeholder ét frø med kraftigt skulpteret overflade. Frøet er omgivet af en tynd, hindeagtig frøskal og har en olieholdig kim, hvorfra der kan udvindes olie.

Flere arter, især sort eller amerikansk valnød (Juglans nigra) og alm. valnød (J. regia), dyrkes for deres frugter eller som prydtræer i parker.

Veddet

Veddet, nøddetræ, har længe været værdsat som møbeltræ, til paneler m.m. I dag anvendes nøddetræ mest som finer. Veddet anvendes desuden pga. sin formstabilitet og bearbejdelighed til drejning og udskæring, bl.a. til geværkolber og flypropeller. Alm. valnød og sort valnød har begge lys splint. Kernen er hos alm. valnød varm gråbrun med mere eller mindre fremtrædende sorte striber, mens sort valnød har en mørk chokoladebrun til dybt violetbrun kerne. Valnød dyrkes ikke i større omfang til produktionsformål i Danmark.

Valnød i madlavning

Umodne valnødder kan syltes i eddike, og de indgår i retter fra lande som Mexico. De modne nødder bruges i og til dessert, i kager, salater, i vegetarretter samt i konfekture. Tørrede valnødder er i handelen hele i skallen, som kerner, hakkede samt malede. Valnøddeolie er populær til bl.a. salater og marinader. Sort eller amerikansk valnød (Juglans nigra) har en tyk, mørk skal, er større og stærkere smagende end europæisk valnød. Den bruges især til fremstilling af is. Hvid valnød (Juglans cinera) er meget fin i smagen og anvendes især i konfekture.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig