Tyggegummi.

.

Tyggegummi er et produkt beregnet til at tygge på for smagens skyld, for at rense tænderne eller for at give en frisk ånde. Det består af en gummibase, tidligere af naturgummi fra forskellige typer af gummitræer, i dag primært fremstillet syntetisk, samt af sukker eller kunstige sødemidler, smagsstoffer m.m.

At tygge på harpiks eller andre former for saft af træer har været kendt i mange hundrede år. Mayaerne tyggede chicle, den koagulerede latex fra sapodiltræet (Manilkara zapota), og samer samt nordamerikanske indianere tyggede harpiks fra grantræer for at dulme sult og tørst.

I midten af 1800-tallet begyndte en forarbejdning af harpiks og chicle til salg; andre eksperimenterede med råvarer som paraffin og mineralvoks (raffineret råolie). Efter 2. Verdenskrig er især syntetisk fremstillede produkter blevet anvendt.

I Danmark blev tyggegummi solgt fra ca. 1900, og fremstilling blev påbegyndt i slutningen af 1920'erne. Efter 2. Verdenskrig blev tyggegummi en stor eksportsucces; Dandy med bl.a. mærkevarerne Stimorol® og V6® er således Europas største tyggegummiproducent.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig