Solbær.

.

Solbær.

.

Solbær er en ca. 1,5 m høj busk i ribsfamilien, hjemmehørende i Eurasien. Den har håndlappede blade og hængende klaser af uanseelige blomster. Frugterne er kuglerunde, sorte bær op til 10 mm.

Faktaboks

Etymologi
Ordet solbærs 1. led er vist oldn. sǫlr 'snavset, mat, mørkegrå'; også sat i forbindelse med ældre da. sole 'fiskeafkog, fiskelage' pga. plantens stærke lugt.
Også kendt som

Ribes nigrum

Arten findes vildtvoksende i Danmark på fugtig skovbund og er almindelig dyrket pga. frugterne, der anvendes til saft, syltetøj, brændevin og likør.

Solbær i madlavning

Som ribs er solbær et udpræget nordisk bær, men det har dog fået en markant plads længere mod syd, nærmere betegnet i Bourgogne, hvor man siden 1840'erne har fremstillet solbærlikøren crème de cassis. Solbær kom først ind i det danske køkken i midten af 1800-tallet, hvor det fik en central placering i den blandede rødgrød, og i tidens omfattende syltning til saft og syltetøj dels med solbær alene, dels solbær sammen med ribs og hindbær. I 1920'erne blev man opmærksom på solbær som C-vitaminkilde, og efter Anden Verdenskrig blev det moderne – efter amerikansk mønster – at drikke ufortyndet saft til morgenmad. I 1990'ernes dessertkøkken fik solbær en fornem placering bl.a. i sorbet og som indslag i de blandede desserter i form af den klassiske frugtsauce – coulis – som nu er genoplivet.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig