sirup

Sirup drypper fra en honningske.

sirup
Af /Colourbox.

Sirup er en tyktflydende sukkeropløsning, som er et biprodukt ved sukkerproduktion. Sirup kan produceres af en række søde vegetabilske safter, som fx fra sukkerrør, sukkerroer, ahorn, birk og palmer.

Faktaboks

Etymologi
via middelalderlatin siropus fra arabisk sharāb 'frugtsaft', af shariba 'drikke'.

Mest almindelig er sukkerrørssirup, som forhandles i en lys og mørk kvalitet. Sukkerroesirup har en stærk smag, som har gjort, at den har været betragtet som uegnet som menneskeføde, og den er derfor udelukkende blevet anvendt til dyrefoder.

Ahornsirup regnes for den mest delikate. Sirup finder anvendelse til bagning, til desserter og bruges desuden i fødevareindustrien til konfekt, sukkerstads og dressinger. Dens indhold af invertsukker er med til at bevare fugtigheden i madvaren, og den besidder desuden antioxidante kvaliteter, der er med til at forhindre harskning og den deraf følgende forringelse af smag.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig