Podning, er inden for mikrobiologien indpodning af infektiøst materiale på dyr eller på vækstmedium med henblik på opformering og identifikation af mikroorganismer (fx bakterier, svampe eller virus) i materialet. Podning anvendes ofte i forbindelse med diagnostik af den mikrobiologiske årsag til infektionssygdomme hos mennesker og dyr fx. svælgpodning ved halsbetændelse, eller påvisning af mikroorganismer i fødevarer. Påvisningen kan ske ved dyrkning eller ved identifikation af DNA fra mikroorganismerne ved hjælp af polymerasekædereaktionen (PCR).
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet podning kommer af middelnedertysk poten 'stikke, rode i jorden'; bet. 1 vist påvirket af latin imputare 'gøre indsnit i', af putare 'beskære'.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.