Poding anvendes i flere betydninger i mikrobiologien.

Faktaboks

Etymologi
Ordet podning kommer af middelnedertysk poten 'stikke, rode i jorden'.

Podning ved sygdom

Den hyppigste er en prøvetagning fra sår, næse- eller svælgslimhinder, hvor der anvendes en podepind. Podepinden fremsendes til det mikrobiologiske laboratorium til nærmere undersøgelse for forekomst af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, fx Staphylococcus aureus, halsbetændelseeller Covid-19 virus. Påvisningen kan ske ved dyrkning eller ved identifikation af DNA fra mikroorganismerne ved hjælp af polymerasekædereaktionen (PCR).

Podning af fødevarer

Ved podning kan der også påvises mikroorganismer i fødevarer.

Podning af levende mikroorganismer

Podning anvendes også som beskrivelse af indførelse (inokulation) af levende mikroorganismer i forsøgsdyr eller mennesker, fx koppevaccine mod abekopper.

Podning i mikrobiologien

Inden for mikrobiologien er podning indpodning af infektiøst materiale på dyr eller på vækstmedium med henblik på opformering og identifikation af mikroorganismer, fx bakterier, svampe eller virus, i materialet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig