Karry.

.

Karry er et blandingskrydderi i form af pulver eller pasta. Karry optræder i utallige variationer. Stammer fra Indien, men dér bruges betegnelsen ikke, idet de enkelte krydderier hyppigt blandes hele og ristede før stødning, forskelligt til hver ret.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af engelsk curry, afledt af tamil kari 'sauce'.

Som handelsvare er karry et europæisk (især engelsk) fænomen. I karryblandinger kan indgå omkring 20 forskellige krydderier foruden formalede bønner, kokos, nødder, rejer og andet.

En dansk karry kan bestå af gurkemeje, hvid peber, cayennepeber, koriander og muskatblomme med nogle/alle af følgende: ingefær, kanel, kardemomme, kommen, kryddernellike og hvid sennep. Da det ikke er almindelig praksis at bage eller riste blandingerne før brug, er europæiske retter med karry i reglen væsentligt mildere end indiske. Karry bruges vel som krydderi på linje med andre, men dets dominerende og særprægede aroma har gjort det til central ingrediens i en hel familie af retter, ofte sammenkogte, af mere eller mindre tilpasset orientalsk karakter. Det danske køkken har optaget karry i flere retter med et umiskendeligt hjemligt præg: karrysalat, karrysild, boller i karry, ål i karry.

På engelsk betegner ordet curry, på linje med indisk, en ret tilberedt med karry, som hedder curry powder.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig