Rødøret bulbul (Pycnonotus jocosus).
Rødøret bulbul (Pycnonotus jocosus). Af /Biofoto/Ritzau Scanpix. Begrænset anvendelse

bulbuler

Sorttoppet bulbul (Rubigula flaviventris) er vidt udbredt i det sydlige Asien.

.

Artikelstart

Bulbuler er en familie af 13-23 cm store, drossellignende spurvefugle. De ca. 150 arter er udbredt i Afrikas og Asiens varme (især tropiske) dele, hvor de forekommer i al slags skov; en del lever dog i mere åbent land, og flere arter er almindelige havefugle.

Faktaboks

Etymologi
af persisk bulbul 'nattergal'.
Også kendt som

Pycnonotidae

Mange bulbuler har en smuk, melodiøs sang. Farverne er beskedne med olivengrønt, gråt eller brunt som det fremherskende; nogle arter har hårlignende fjerprydelser i nakken eller en fjertop på hovedet. Fjerdragten er tæt og blød, vingerne korte og afrundede og halen ret lang; ved næbroden er der 5-6 par veludviklede børster.

Føden er især bær og andre frugter, desuden insekter, der tages fra vegetationen eller undertiden på fluesnappervis i flugten. Reden er skålformet og løst bygget, så den hurtigt drænes for troperegnens vand. Kuldet er normalt lille (to æg). Hos næsten alle arter deltager begge mager i yngelplejen.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig