Botulisme, pølseforgiftning, sygdom, som skyldes giftstoffet botulinumtoksin, botox, og som medfører lammelser og ofte død. Toksinet dannes af bakterien Clostridium botulinum, en grampositiv, anaerob, sporedannende bakterie, som er vidt udbredt i naturen, hvor den lever på bunden af søer og havet samt i jord. Bakterien kan findes i tarmkanalen hos fisk, fugle og pattedyr. Se også Clostridium.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet botulisme kommer af lat. botulus 'pølse' og -isme.
Toksinet dannes i spore- eller bakterie-kontaminerede fødevarer, som ikke er tilstrækkelig konserveret. Botulisme opstår oftest efter indtagelse af hjemmelavede madvarer som sild, makrel, leverpostej, fårehoveder og -indvolde (Færøerne), svampe og grøntsagsretter, hvor bakterierne er vokset og har dannet toksin. Undertiden stammer forgiftningen fra fabriksfremstillede levnedsmidler (henkogte pølser), men i Danmark sikrer den industrielle behandling af levnedsmidler, at sporerne dræbes, og toksinet inaktiveres. Kogning ødelægger toksinet, trykkogning ødelægger bakteriesporerne, og saltning, sur lage eller nitrittilsætning modvirker bakterievækst.
Toksinet er et af de stærkeste giftstoffer, der kendes; det optages fra tarmen og føres via blodbanen til nervesystemet, hvor det binder sig til nervecellernes perifere ender på overgangen fra nerve til muskel og forhindrer, at nerveimpulser overføres til musklerne. Der opstår således en slap lammelse, bl.a. af åndedrætsmuskulaturen. Inkubationstiden er 6-36 timer, oftest 10-12 timer. Sygdommen kan behandles med antitoksin og respirator, men da kun ikke-bundet toksin kan neutraliseres, kan sygdommen være dødelig.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.