Bagepulver er et hævemiddel, der anvendes under bagning. Det består oftest af en blanding af natron og vinsten, til tider suppleret med eller erstattet af hjortetaksalt.

Der tilsættes gerne stivelse til bagepulver; stivelsen virker forsinkende på udviklingen af den luft, som får dej, især let kagedej, til at hæve.

Vinsten (kaliumhydrogentartrat) er en svag syre, der ved hjælp af dejens vand uddriver kuldioxid af natron (natriumhydrogencarbonat) og således får dejen til at hæve.

Hjortetaksalt (ammoniumcarbamat) omdannes ved opvarmning til ammoniak, kuldioxid og vand; luftarterne får dejen til at hæve.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig