amider

Amider, organiske forbindelser, derivater af carboxylsyrer med ammoniak. Amider kan fremstilles ved opvarmning af carboxylsyrers ammoniumsalte, idet der fraspaltes vand. Det simpleste amid er formamid (HCO-NH2), myresyrens amid.

Faktaboks

etymologi:
Ordet amid kommer af fransk amide, de første bogstaver af ammoniak og -id.

Hvis et eller to af H-atomerne på amidets N-atom ombyttes med et organisk radikal, fås N-substituerede amider. Til denne klasse af forbindelser hører proteinerne; i disse kaldes amidfragmentet -CONH- en peptidbinding (se peptider). Opvarmes salte af diaminer, som er organiske forbindelser indeholdende to aminogrupper, med dicarboxylsyrer, fås polymere amider, polyamider. Nylon er et eksempel.

De simpleste amider er væsker med højt kogepunkt (formamid kp. 210 °C), og de er opløselige i vand. Andre syrer end carboxylsyrer kan danne forbindelser analoge med amider; fx kaldes svovlsyrens ammoniakderivater for sulfonamider.

Se også akrylamid.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig