Faktaboks

Umut Sakary
Født
1. september 1990
Umut Sakary
.
Licens: CC BY 2.0
Umut bader i brun sovs.
.
Licens: CC BY 2.0

Umut Sakary er en kendt kok født i Tyrkiet og bosat i Danmark. Umut Sakary er kendt fra TV. I 2015 blev han vinder af "Masterchef – Mig og min kok" sammen med Rene Dif fra bandet Aqua. I årene herefter åbnede Umut Sakary flere succesrige spisesteder med klassisk dansk mad, som alle blev lukket i 2022. Umut Sakary har en YouTube-kanal om madlavning og en Instagram-profil med mange følgere.

Burger med brun sovs, flæskesteg og store fadøl

Efter at have vundet Master Chef åbnede Umut Sakary grillbaren Grisen og derefter Guldkroen og Guldgrillen i København. Han ville lave noget lidt anderledes, ikke en fine dining restaurant men en ”forfinet” grillbar og en kro. Her serverede han f.eks. flæskesteg i briochebrød overhældt med intens brun sovs og hertil store fadøl. Det var en succes. Der kom flere og flere bøffer i burgerne, og det kunne ikke blive snasket nok. Umut Sakary fandt på, at en burger sagtens kunne overhældes med brun sovs først og derefter bearnaise.

Umut Sakary blev populær, fordi han lavede gamle danske retter med ekstra smag, og han var ikke bange for at servere rigeligt sovs, gris, fars og fløde. Han lærte at kende til og at lave dansk mad af sine danske kokkekollegaer. Med sin tyrkiske baggrund kendte han ikke til de forbehold, som mange danskere har for den klassiske danske mad, som opfattes som fed, uden meget smag, af dårlig kvalitet eller grisekød fra kritisable produktionsformer.

Umut Sakarya arbejdede hårdt for at følge med. Han var også kendt for at feste meget, men han fik efterhånden nok af dem. Efter fire-fem år besluttede han at lukke spisestederne og at han ville leve på en anden måde.

Tv-programmer

Umut Skaray er kendt fra tv-programmer som ”Tyrkersvin”, ”Fangerne på fortet”, ” Vild med dans”, ”Over Atlanten” og ”Tre sultne mænd” med de to madelskende venner Francis Cardenau og Simon Jul.

Baggrund

Umut Sakarya er født i Eskisehir Tyrkiet og kom til Danmark som 12-årig. I 2009 startede han i kokkelære i Odense. Herefter var han elev i 2010-2012 på Skovshoved hotel og 2012-2013 på I’m Kombo i København. Som nyuddannet kok blev han souschef på Ravage indtil han blev restauratør i 2014.

SoMe

Umut Sakarya har en YouTube-kanal, hvor han laver madlavningsvideoer, en online kokkeskole og en Instagram-konto med mange tusinde følgere. Desuden er han rådgiver, konceptudvikler, kogebogsforfatter mm.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig