Wasabi dyrkes ofte i vandkultur, hvor jordstænglen er placeret i løst grus, mineraluldsblokke eller lignende, der konstant overrisles med næringsrigt, køligt vand. Denne metode sikrer lange jordstængler af god kvalitet og en dyrkningstid på ca. to år mod ca. tre år ved dyrkning i jord. Nederst tv. planten med den som regel 5-30 cm lange jordstængel.

.

Wasabi er en art i korsblomstfamilien, hjemmehørende i Japan og på Sakhalinøen. Det er en op til 40 cm høj, glat, flerårig urt med kraftig jordstængel, rhizom, og opstigende, bladbærende, overjordisk stængel. Bladene er hjerte- til nyreformede, blomsterstanden mangeblomstret, og de hvide blomster har støtteblade, hvilket er sjældent i familien. Frugten er en aflang, ret kort, cylindrisk skulpe med få frø.

Faktaboks

Også kendt som

Wasabia japonica

Arten er i Japan vildtvoksende på fugtig bund og langs vandløb i bjergegne. Slægten Wasabia indeholder fire arter, der alle er udbredt i Østasien.

Wasabi kan kultiveres, og i de bedste kvaliteter betragtes den som værdifuld.

Anvendelse af wasabi

Plantens fortykkede jordstængel rives til en mos og benyttes til sushi og sashimi. Ved rivningen dannes en stikkende lugt af sennepsolier som ved alm. peberrod, og mosen får en skarp og irriterende smag. Ofte anvendes et erstatningsprodukt, der fås som et fint, lysegrønt pulver, som er alm. peberrod tilsat sennepsolie og et grønt farvestof.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig