Wakame
Åbnet pose med tørret, økologisk wakame til madlavning.
Af /Wikimedia Commons.
Licens: CC BY SA 3.0

Wakame er det japanske navn for brunalgen Undaria pinnatifida, som er en populær spisealge i Japan og Korea. Det er en marin brunalge i bladtangordenen.

Algen har en affladet stilk, der fortsætter som en kraftig midtribbe på langs gennem bladet; derved minder den om vingetang. Den bliver 1-2 meter lang. Bladet er fladt og indskåret i uregelmæssige lober. Der udvikles sporangier på mindre, men tykkere blade på stilken neden for bladpladen. Disse sporofyller er lobede og ligesom snor sig om stilken. Livshistorien omfatter mikroskopiske haploide tråde med ægbefrugtning.

Wakame er hjemmehørende i Japan. Desværre har den spredt sig som en invasiv art til bl.a. Australien, Europa, New Zealand og Nordamerikas Stillehavskyst. Sandsynligvis sker spredningen med skibstrafik. Desuden kan den være indført med andre arter til havbrug. I Europa blev den først registreret i Frankrig, både ved Middelhavet og i Bretagne. Herfra har den spredt sig til sydkysten af Storbritannien, Holland, Irland, Italien og Spanien. Den er ikke fundet i danske farvande.

Dyrkning af wakame

I 1960 lå høsten af wakame fra naturlige bestande i Japan på 60.000 tons vådvægt. Det var dog ikke tilstrækkeligt til den store efterspørgsel, og i både Japan og Korea begyndte man derfor at dyrke den på reb i havet. I 1980 lå høsten i Japan på 91.000 tons vådvægt, mens den i 1982 allerede var oppe på 231.000 tons vådvægt i Korea.

Wakame i madlavning

Efter tangen er høstet, blancheres eller koges den for derefter at blive tørret. Den kan også saltes. Wakame har en sød og mild smag, og den kræver et minimum af behandling for at kunne spises.

Den skal kun koges ganske let i supper, den kan spises ristet eller let opblødt i nogle få minutter, inden den fx lægges i en salat. Wakame-salat (hiyashi wakame) med sesamolie og chili fås hos mange fiskehandlere og i nedfrosset stand i velassorterede asiatiske fødevareforretninger.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig