Vodka, (russ., dim. afledn. af voda 'vand'), spiritus med normalt 40 vol.% alkohol, fortrinsvis destilleret på korn eller kartofler, fortyndet med vand og filtreret. Vodka har været fremstillet siden begyndelsen af 1400-t. i det nordlige europæiske kornbælte, primært i Polen, Rusland, Norden og de baltiske lande. Dens fremstilling og karakter er nærtbeslægtet med dansk akvavit, tysk korn, hollandsk genever og gin. Vodka udviklede sig i sidste del af 1900-t. til en af verdens mest udbredte spiritustyper, bl.a. som ingrediens i drinks. Umiddelbart vurderes vodka som smagsløs, men valg af vand, antal destillationer (2-4) og filtrering giver stor kvalitetsforskel. Ved siden af den klare vodka findes udgaver tilsat bær, citrus, peber, lime og mandarin, hvilket genspejler den oprindelige polske/russiske bondetradition med tilsætning af urter og krydderi.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.