Blomsterstand, blomster, ca. 70 millimeter i tværmål, samt blade og frugt af kejservanilje (Vanilla imperialis).

.

Vanilje er en slægt af klatrende, tropiske orkidéer. Der kendes mere end 120 arter, som er udbredt i store dele af verdens troper, men mangler bl.a. i Australien. Af visse arter, især ægte vanilje (Vanilla planifolia), som er udbredt fra det sydlige Mexico til Brasilien, fremstilles krydderiet vanilje.

Faktaboks

Etymologi
Ordet vanilje kommer af spansk vainilla, diminutiv afledning af vaina 'skede', sigtende til det lange frøhylster.
Også kendt som

Vanilla

Vanilje stammer fra Mellemamerika, men dyrkes vidt udbredt i de våde troper. Madagascar og Réunion leverer dog 75% af verdens forbrug.

De indtil 20 centimeter lange, kødfulde kapsler (engelsk Vanilla beans), der indeholder tusinder af små, mørke frø, høstes, før de er modne, gennemgår en månedlang fermenterings- og tørringsproces (curing), før de kan sælges som vaniljestænger. Avlen og behandlingen er langvarig og arbejdskrævende; fra bestøvning til salgbar vaniljestang forløber 12-15 mdr.

En del arter dyrkes som prydplanter i drivhuse, bl.a. kejservanilje (V. imperialis).

Vanilje i madlavning

Den søde og rige aroma udnyttes især i desserter, kager, chokolade og drikkevarer. Såvel bælgen som de diminutive sorte frø kan udnyttes. Vaniljeessens er et alkoholisk udtræk af bælgen og frø.

Ægte vaniljesukker fremstilles ved at lægge stangvanilje i 10 gange sin vægtmængde sukker i tætsluttende beholdere.

Vaniljens vigtigste aromastof er vanillin, som fremstilles syntetisk bl.a. som biprodukt fra papirfremstillingen ud fra træmasse og bruges som vaniljeerstatning.

Bourbon-vanilje, der kommer fra Madagascar og Réunion, er den mest almindelige. Tahiti- eller polynesisk vanilje, avles på Tahiti fra en varietet Vanilla tahitensis. Bælgene fra denne er større og mere »fugtige« end de fra bourbonvaniljen. De har også en mere krydret smag, idet de foruden vanilin indeholder piperonal.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig