Udsæd er kerner, frø, løg eller knolde, der anvendes som grundlag for næste afgrøde på marken. Andre betegnelser for udsæd er sædekorn, sædefrø, såsæd og læggekartofler.
Tidligere anvendte jordbrugerne næsten altid udsæd af egen avl, som blev nødtørftigt renset og afprøvet for evnen til at spire. Efter 2. Verdenskrig voksede omsætningen af udsæd, som målrettet er produceret til formålet, især fordi forædlingsarbejdet blev forøget og forbedret, således at der nu oftere sendes nye og bedre sorter på markedet.
I løbet af 1960'erne blev der vedtaget avlsregler, som udsædsproducenterne frivilligt kunne tilmelde sig. Ved Danmarks indtræden i EF blev regler for produktion og salg lagt i lovmæssigt faste rammer med grundlag i EU's rådsdirektiver for området. Reglerne for avl, kontrol og omsætning af udsæd, der administreres af NaturErhvervstyrelsen, er meget omfattende.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.