Trypsin er et proteinspaltende enzym (protease), der spiller en vigtig rolle for proteiners fordøjelse og absorption i tyndtarmen. Trypsin har en karakteristisk specificitet, dvs. at det kun spalter peptidbindinger i proteiner efter de basiske aminosyrerester arginin og lysin. På den måde nedbrydes proteiner i tarmen til korte fragmenter, hvorefter andre proteaser kan fraspalte de frie aminosyrer.

Faktaboks

Etymologi
Ordet trypsin kommer af græsk tripsis 'gnidning, friktion' og -in; ordet sigter til, at enzymet opr. blev udvundet ved rivning.

Enzymet produceres i bugspytkirtlens eksokrine celler som et inaktivt forstadium, trypsinogen. Når føde passerer fra mavesækken ned i tarmen, frigives bugspyt til tarmen med et stort indhold af enzymforstadier. Trypsin aktiveres af enzymer (peptidaser), der er forankret på tarmcellernes overflade. De fraspalter et kort fragment i den ene ende af trypsinogen, hvorefter det aktive trypsin både kan aktivere enzymforstadier, inkl. trypsinogen (autokatalyse), og påbegynde nedbrydningen af fødens proteiner.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig