tønde

Artikelstart

Tønde, 1) gammelt dansk volumenmål anvendt i middelalderen og frem til metersystemets indførelse i 1907 til afmåling af handelsvarer. Tøndemålets størrelse afhang af varens art. Mest almindelige var korntønden til afmåling af korn, malt, gryn, ærter, frugt samt kalk og trækul, øltønden til øl, mjød, mel, smør, talg, sæbe, kød, fisk og tran og salttønden til salt, stenkul og bark.

I Christian 5.s lov om mål og vægt fra 1683 blev tøndemålene fastlagt i forhold til den danske pot: 1 korntønde = 144 potter (139 l); 1 salttønde = 176 potter (170 l); og 1 øltønde = 136 potter (131,5 l). I samme lov blev det fastslået, at korntønden opdeltes i 8 skæpper a 4 fjerdingkar a 2 ottingkar.

2) tønde land, gammelt dansk arealmål anvendt til udmåling af marker i middelalderen og frem til indførelsen af metersystemet i 1907. En tønde land svarede oprindelig til det markareal, der kunne tilsås med 1 tønde korn, men har siden indførelsen af lov om mål og vægt i 1683 været lig med 14.000 kvadratalen svarende til 5516 m2.

Om volumenmålet tønde olie, se barrel.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig