Paranød. Paranøddens frugt er en buddike, som åbnes ved afkastning af et låg, men låget og dermed åbningen er for lille til, at frøene, dvs. paranødderne, kan komme ud. Dette er først muligt, når frugten løsner sig og knuses mod jorden, eller hvis agutier (store gnavere i marsvinefamilien) har gnavet hullet større.

.

Paranødder.

.

Paranødder er frøene af Bertholletia excelsa, et op til 50 m højt træ med en stammediameter på 1-2 m i familien Lecythidaceae, der er vildtvoksende i tropisk Sydamerika.

Faktaboks

Etymologi
Paranødder er opkaldt efter Pará, delstat i Brasilien.

Frugten, som er 14 måneder om at modnes, er en stærkt forveddet kapsel af buddiketypen, som måler 8-18 cm i diameter og indeholder omkring 20 hårde, 4-5 cm lange, trekantede frø, paranødder. Frugten åbner sig ved et låg med en diameter mindre end de store frøs.

Der produceres ca. 107.000 ton paranødder årlig (2013). Lidt under en tredjedel stammer fra Brasilien. Frøene har en frøhvide, der er særdeles rig på fed olie, som bruges i fødevarer, sæbe og kosmetik.

Paranødder spises naturel eller anvendes i konfekture og kager.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig