ozelot

Artikelstart

Ozelot, Felis pardalis, medlem af kattefamilien (Felidae). Den er 55-100 cm lang med en hale på ca. halvdelen af kropslængden; vægten er 11-15 kg. Pelsen har ringformede pletter på en bund, der er hvid over gråbrun til grå. Pletterne er arrangeret i 3-4 langsgående striber på kropssiderne og har et mørkt indre omkranset af sort. Der er to sorte kindstriber, og halen er tværstribet.

Faktaboks

Etymologi
Ordet ocelot kommer via fransk ocelot af nahuatl ocelotl.

Ozelotten var tidligere udbredt fra det sydlige USA til Paraguay og Argentina. I dag er den næsten forsvundet fra USA og Mexico, og hovedudbredelsen er i Brasilien. Den lever i mange biotoper fra tæt regnskov til åbent steppelandskab; den færdes mest på jorden, men hviler i træer og kvasbunker. Ozelotten er nataktiv og lever af fugle og mindre pattedyr. Meget tyder på, at ozelotter lever parvis i territorier, som forsvares over for artsfæller. Han og hun jager hver for sig. Hunnen føder to unger (sjældent 3-4) efter en drægtighed på 70 dage.

Ozelotten er kendt som kæledyr og pelsdyr. Den smukke pels er meget eftertragtet, og jagt er en af hovedårsagerne til artens kraftige tilbagegang. Derudover trues den af den omfattende skovrydning.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig