Mattak er hvalhud, fx af narhval eller hvidhval. Mattak, der består af hud og spæk, er en grønlandsk delikatesse og spises rå.

Faktaboks

Udtale

Udtales ma’dæk

Etymologi

Ordet er grønlandsk ›hvalhud‹

Mattak udgjorde en vigtig kilde til vitaminer i de golde arktiske områder og har især et højt indhold af bl.a. C-vitamin.

Mattak spises rå eller i tilberedt form marineret, kogt eller stegt. På grund af den seje konsistens vælger mange at koge den udskårne mattak i ca. 20 minutter. Dette fjerner tillige den trannede smag. Mattak serveres dog ofte rå i små terninger med karrypulver ved sammenkomster. Den kost- og sundhedsmæssige betydning for folkesundheden i Grønland er efter adgangen til importerede grønsager begrænset.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig