Lodde er en fisk i smeltfamilien, der står nær laksene. Navnet skyldes, at kønsmodne hanners sidelinjeskæl forstørres og danner en "lodden" stribe langs kroppen.

Faktaboks

Også kendt som

Mallotus villosus

Lodden findes i arktiske farvande og danner basis for et stort industrifiskeri på ca. 2 mio. ton årlig i Nordatlanten. I Danmark sælges tørret lodde til dyrefoder under den grønlandske betegnelse ammassat.

Gastronomi

Lodden er en betydningsfuld bestanddel i det grønlandske køkken. Den har en tydelig agurkeagtig lugt og tilberedes hel, som regel friturestegt efter at være dyppet i mælk og mel.Rognen markedsføres konserveret og frosset.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig