Smelt er en familie af slanke benfisk, som kendes på den store mund med spidse tænder, den lille fedtfinne og en ejendommelig, agurkeagtig lugt. De er nært beslægtet med laksefiskene og omfatter seks slægter med tilsammen 15 arter.

Faktaboks

Også kendt som

Osmeridae

De lever i den nordlige halvkugles tempererede og arktiske egne enten som standfisk i ferskvand eller som vandrefisk, dvs. i ædeperioden i salt- eller brakvand og i gydeperioden i ferskvand.

I Danmark findes den europæiske smelt (Osmerus eperlanus), som er udbredt fra Storbritannien til Finland. Den lever i flere danske søer og åer samt i brakvand. Føden består bl.a. af krebsdyr og fiskeyngel. I brakvand kan den blive 35 cm lang, mens i ferskvand kun når en længde på ca. 20 cm.

Fiskeri og opdræt

I Finland og Rusland har smelten en vis fiskerimæssig betydning. I Danmark fanges den i bundgarn i Stadil og Ringkøbing Fjorde til konsum.

Smelt spillede før i tiden en betydelig rolle som spisefisk navnlig i det nordtyske område, hvor den forekom i floderne i kolossale stimer. Fiskeriet blev ødelagt af forureningen, men er nu i takt med den forbedrede vandrensning så småt ved at komme i gang igen. Den opdrættes desuden i stor stil i Nordtyskland og Benelux for at bruges som foder til akvarie- og terrariedyr.

Gastronomi

Smelt har som dens slægtning lodde en påfaldende lugt som af friske agurker. Den tilberedes ved, at man rykker hovedet af den, vender den i (rug)mel og steger den i smør eller friture. Den spises traditionelt hel med fingrene. Benene er bløde og kan sagtens spises med.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig