Lertøj, keramiske skål- og hulvarer fremstillet ved formning af ler. Varen er derpå tørret, evt. dekoreret og glaseret, senere brændt og afkølet. Produktionen af lertøj er den ældste i keramikkens historie, og den er stadig udbredt.
Skærven, dvs. materialet under evt. glasurlag, er porøs og af brunlig eller rødlig farve, når der er anvendt rødler, gullig farve, når der bruges blåler (se ler). Råmaterialet skal være frit for sten og grus, hvilket kan kræve sigtning, slæmning og muligvis filterpresning. Formningen kan ske i hånden, ved presning eller på drejeskive. Tørring må ikke være for hurtig af hensyn til faren for revnedannelse. Dekorationer og overtræk af farver eller hvide lertyper (engobe, begitning) påføres genstanden, mens den er læderhård. I reglen brændes lertøj kun én gang, ved glasering (og overglasurdekoration) dog to gange, se glasur. Mange urtepotter forhandles som uglaseret lertøj.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.