Kreolerkøkken, blandingskøkken, udviklet i staten Louisiana, særligt i New Orleans, med indflydelse især fra Frankrig, men med elementer af afrikansk, indiansk og vestindisk kogekunst. Kreolsk køkken har flere retter tilfælles med det beslægtede cajun køkken men tilbereder dem lettere og elegantere. Kreolsk køkken er i alt væsentligt et til lokale råvarer tilpasset fransk køkken.

Fra Afrika stammer gumbo, en stuvning af krabbe, krebs, kæmperejer eller østers hyppigt også med fjerkræ og skinke, jævnet med okra og filé-blade. Gumbo z’herbes er en langfredagsret med syv slags grønt. Jambalayaer en risret på skinke, løg, tomat, peberfrugt, krydret, senere udviklet til også at indeholde skaldyr.

Adskillige af de internationalt kendte tilberedninger af varme østers stammer fra det kreolske køkken, som også står stærkt i supper af bisque-type.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig