Kammuslinger.

.

Kammuslinger, Pectinidae, familie af marine muslinger. På verdensplan findes over 200 arter. De fleste lever på ret lavt vand, ned til 200-300 m dybde.

De næsten cirkelrunde, ofte stærkt farvede skaller er hos de fleste arter forsynet med tydelige radiære ribber. Nogle arter findes kun på meget dybt vand; disse har oftest tynde, næsten glatte skaller. Højre og venstre skalhalvdel er forskellige, og muslingen ligger som regel på den hvælvede højre skalhalvdel; venstre skalhalvdel er næsten flad. Skallen er forsynet med karakteristiske udvækster, "skalører", på hver side af bukkelen (umbo). Langs kapperanden findes føletråde (tentakler) og små lysfølsomme øjne. Der er kun en enkelt, meget kraftig lukkemuskel, som hæfter centralt på indersiden af de to skalhalvdele.

Nogle arter hæfter sig fast på havbunden; men de fleste ligger frit og er i stand til at svømme. Det sker ved hurtige sammentrækninger af lukkemusklen, hvilket skaber en vandstrøm ud af skallen.

Fiskeri

Kammuslinger fiskes kommercielt mange steder. I det nordlige Atlanterhav er det især arten Chlamys islandica, der fiskes til konsum. I Sydeuropa og Middelhavsområdet fiskes stor kammusling (Pecten maximus) og ibsskal (P. jacobaeus). Skallerne anvendes til dekoration, gratinskaller mv. I danske farvande forekommer syv arter, hvoraf jomfruøsters (Chlamys opercularis, 8-10 cm) er den mest almindelige. Hos denne art er den højre (underste) skalhalvdel den fladeste.

Gastronomi

Skønt hele dyret som andre muslinger er spiseligt og godt, renses og evt. fryses kammuslingen i reglen til søs, og kun lukkemusklen og af og til rognen udbydes i handlen. På grund af kammuslingens spinkle smag anbefales en nænsom tilberedning. Kammusling egner sig til gratinering i egen skal, grillstegning samt pandestegning.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig