Frø af hørplanten, Linum usitatissimum, er en god kilde til kostfibre og til den livsvigtige omega-3 fedtsyre linolensyre. Hørfrø er et hyppigt anvendt kosttilskud typisk i doser af én spiseskefuld om dagen som hele frø eller som knuste frø.

Acceptabel daglig dosis af hørfrø som kosttilskud diskuteres ofte på grund af hørfrøs indhold af cadmium og cyanogene glykosider.

Hørfrø indeholder relativt meget af det giftige tungmetal cadmium, som hørplanten under plantens vækst opkoncentrerer fra jorden typisk stammende fra tidligere tids brug af forurenet kunstgødning, hvor cadmium følger fosfat.

Hørfrø indeholder også cyanogene glykosider, der ved knusning eller tygning udvikler den giftige blåsyre. Blåsyre forsvinder hurtigt fra knuste hørfrø ved afdampning, og blåsyre forsvinder også ved bagning og ristning.

Blåsyre ophobes ikke i kroppen. Cadmium derimod vil ophobes i kroppen. Blåsyre og cyanid er derfor en akut risiko ved overdreven indtag af hørfrø, mens cadmium snarere er en risiko på længere sigt ved overdreven indtag af hørfrø.

Indholdet af cyanogene glykosider bliver mindre under modning af hørfrø, så grønne hørfrø og spirer af hørfrø bør ikke indtages for at mindske risikoen for akut forgiftning.

Hørfrøolie indeholder hverken blåsyre eller cadmium, da blåsyre afdamper ved presning af olien fra frøene, og cadmium bliver i pressekagen fra oliefremstillingen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig