Black smokers. Nær spredningszoner på oceanbunden siver havvand ned i revner og sprækker i de underliggende bjergarter under havbunden. Vandet opvarmes af magma, som ligger nogle km nede i jordskorpen eller ved dennes nedre grænse. Det nedsivende havvand opløser pga. høj temperatur og høj saltholdighed grundstoffer som zink, kobber, jern og mangan i de gennemstrømmede bjergarter og blandes med opløsninger fra det underliggende magma, der har et stort indhold af de samme grundstoffer. Når de varme opløsninger — ofte 300-400 °C varme — igen stiger op til havbundens overflade, afkøles de, og de forskellige metaller udfældes som sulfider i black smokers.

.

Black smoker, skorstenslignende dannelse på havbunden, hvorigennem der strømmer sort "røg" af varmt vand med opslæmmede partikler af metalsulfider, fx pyrit (svovlkis), chalcopyrit (kobberkis) og sphalerit (zinkblende) samt anhydrit og baryt. Desuden indeholder "røgen" mangan, som forbliver opløst og derfor spredes ud over havbunden, hvor det indgår i mangannoduler. Skorstenene består, foruden af sulfider, af anhydrit og baryt.

Faktaboks

Etymologi
Black smoker er engelsk og betyder 'sort ryger'.

Når sulfidmineralerne udfældes i sprækker under havbundens overflade, dannes white smokers ('hvide rygere'). Den hvide farve skyldes, at det opslæmmede materiale her kun består af anhydrit og baryt. Sulfider fra black smokers er ustabile i havbundens iltrige miljø og bevares kun, når de hurtigt dækkes af sedimenter; ellers omdannes de til jernoxider og jernhydroxider.

Mange vigtige malmforekomster, der udnyttes eller har været udnyttet, er oprindelig dannet som black smokers på en havbund, der senere er blevet hævet, så de i dag findes på land, som fx kobberforekomsterne på Cypern. I nogle dybe dele af Det Røde Hav findes metalslam, der er dannet på samme måde som black smokers.

Omkring black og white smokers findes et unikt biologisk samfund, som i stedet for solenergi er baseret på kemisk energi fra bl.a. svovl, se hydrotermiske væld.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig