banan

Bananpalme med klase af bananer og blomst.

.

Banan. Fotografi fra marked i Mysore, Indien.

.

Bananer.

.

Banan, Musa, slægt i bananfamilien med ca. 45 vildtvoksende arter i tropisk Afrika og Asien. Den er blandt verdens største urter og er ofte trælignende, da bladskederne danner en falsk stamme. Bladpladen kan være op til 3-4 m lang og 1/2 m bred, bladranden er hel, men splittes op langs sidenerverne af vejr og vind. Der dannes en stor, endestillet blomsterstand med klaser af hunblomster nederst og hanblomster (med fem støvbærere) i spidsen. Frugten er et bær med læderagtig ydre væg og en blød indre masse med store, sorte frø. Se også bananfamilien.

Faktaboks

etymologi:
Ordet banan kommer af spansk og portugisisk banana, opr. et vestafrikansk ord.

Som stueplante anvendes den hollandske dværgbanan, M. acuminata, der kun bliver få meter høj og har ca. 30 cm brede blade. De største eksemplarer kan sætte spiselige frugter. Banan er følsom for skadedyr.

Spisebananer, M. paradisiaca og M. nana, er sterile hybrider, der ikke danner frø. Dyrkede bananer stammer sandsynligvis fra det indomalajiske område, hvorfra de spredtes allerede før de europæiske opdagelsesrejser. Banan kræver et tropisk klima, rigelig nedbør, næringsrig jord og læ. En del sorter spises rå, andre koges, ristes eller bruges til fremstilling af alkoholiske drikke. Melbananer er særlig stivelsesrige varieteter og er i enkelte områder i Centralafrika (bl.a. i Uganda) en vigtig del af den daglige ernæring, enten kogte, ristede eller som bananmel. Manilahamp laves på Filippinerne af fibrene fra tekstilbananens, M. textilis', bladskeder.

Den årlige verdensproduktion er ca. 107 mio. ton (2013). Banan produceres overalt i de humide troper, især i højlandet, men hovedproduktionsområderne er Syd-Sydøstasien (Indien og Filippinerne), Caribien (Honduras og Costa Rica) og den fugtige tropiske del af Sydamerika (Brasilien, Ecuador og Colombia). Omtrent 1/6 af produktionen eksporteres af store firmaer til Vesteuropa, USA, Rusland og Japan.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig