ansjoser

Ansjoser
Stime af ansjosen Engraulis mordax, som findes langs den nordamerikanske vestkyst. Bemærk det for ansjoser så karakteristiske overbid.
Ansjoser
Af /Photo Researchers/Ritzau Scanpix.

Artikelstart

Ansjoser er en slægt af sildefisk, som fortrinsvis lever nær kysten i tropiske og tempererede havområder, enkelte arter findes i ferskvand. De kendes fra andre sildefisk på det store overbid. Hovedparten lever af plankton.

Faktaboks

Etymologi
af engelsk anchovies, fra portugisisk og spansk anchova, af omstridt oprindelse.
Også kendt som

Engraulidae

Flere af de 153 kendte arter er af meget stor betydning for fiskeriet. Den peruanske ansjos (Engraulis ringens) er en af verdens vigtigste kommercielle fiskearter. Den europæiske ansjos (E. encrasicolus), som har stor betydning for fiskeriet i Sydeuropa, træffes af og til i danske farvande.

Ansjoser forarbejdes overvejende til fiskemel og olie, men fås også som halvkonserves, i Sydeuropa nedlagt med salt og olie, i Nordeuropa desuden med krydderier og sandeltræ.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig