Ansjoser er en slægt af sildefisk, som fortrinsvis lever nær kysten i tropiske og tempererede havområder, enkelte arter findes i ferskvand. De kendes fra andre sildefisk på det store overbid. Hovedparten lever af plankton.
Faktaboks
- Etymologi
- Navnet kommer af engelsk anchovies, fra portugisisk og spansk anchova, af omstridt oprindelse.
- Også kendt som
-
Engraulidae
Flere af de 153 kendte arter er af meget stor betydning for fiskeriet. Den peruanske ansjos (Engraulis ringens) er en af verdens vigtigste kommercielle fiskearter. Den europæiske ansjos (E. encrasicolus), som har stor betydning for fiskeriet i Sydeuropa, træffes af og til i danske farvande.
Ansjoser forarbejdes overvejende til fiskemel og olie, men fås også som halvkonserves, i Sydeuropa nedlagt med salt og olie, i Nordeuropa desuden med krydderier og sandeltræ.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.