alginater

Alginater, salte af alginsyre, som udgør hovedbestanddelen i cellevæggen hos brunalger. Alginsyre er et sukkerstof (kulhydrat) sammensat af to organiske syrer, mannuronsyre og guluronsyre, som forekommer i vekslende mængde i store, kædeformede molekyler. Natrium- og kaliumalginater er vandopløselige, mens calciumalginat er uopløseligt.

Alginat er phycocolloider og anvendes som fortyknings- og stabiliseringsmiddel i fødevarer som fx mælkeprodukter, desserter, frugtdrikke, dressing samt i is, hvor de bl.a. forhindrer dannelsen af iskrystaller. De bruges også til at give øl et højt og vedvarende skum.

Alginater anvendes desuden i tekstil-, papir-, kosmetik- og medicinalindustrien. Den vigtigste alge til fremstilling af alginat er Macrocystis i USA. I Europa, hvor de største producenter er Storbritannien, Norge og Frankrig, bruges bule- og bladtang. Se endvidere tilsætningsstoffer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig