Washoku er det traditionelle japanske køkken. Et måltid består af ris, misosuppe og et par mindre retter, der afspejler sæsonen. Det er ofte fisk, grøntsager og pickles (fermenterede grøntsager). Fisken kan være rå, kogt eller grillet. Der kan også være tempura og andre retter.

"Wa" betyder Japan og "Shoku" betyder at spise.

Traditioner om det japanske måltid

Washoku er også en social og æstetisk praksis, hvor traditioner for produktion af fødevarer er forbundet med respekt for naturen og bæredygtighed. Washoku betyder også mad i harmoni og er i sin enkelhed meget reflekteret.

En hverdagsmiddag i en almindelig japansk familie tager ofte udgangspunkt i washoku. Som i andre asiatiske lande sætter man alle retterne på bordet fra begyndelsen af måltidet. Maden spises med pinde og evt. ske, og suppe drikkes fra skålen. Der afsluttes af og til med en dessert af frisk frugt.

Japansk mad er æstetisk, og washoku kan blandt andet opleves til nytårsfester, hvor man spiser sammen. Washoku blev i 2013 optaget på UNESCOs liste over umistelige kulturværdier (List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig