Ungarn er et historisk vigtigt vinland, som med et beplantet areal på ca. 125.000 ha fremstiller ca. 6 millioner hektoliter vin om året, heraf 70% hvidvin (2000).

Fra 1947 blev vinhandlen styret af to store statsdrevne vinhuse, som havde kontrol over produktion og eksport fra 135 statsvingårde. Efter 1990 er der foretaget store forbedringer og privatiseringer, og Ungarn har fået en vinlov, der lever op til EU's normer. Landets 20 vinregioner er fordelt på fire større hovedområder. Næsten halvdelen af Ungarns vinstokke er plantet i den sandede jord på Den Ungarske Slette, hvor vinlusen aldrig har kunnet overleve. I Transdanubien er der 13 regioner med Sopron ved Fertő-tó (Neusiedler See) og Villány-Siklós på grænsen til Kroatien som de mest kendte. Mátrá mod NØ omfatter Eger med den kendte Egri Bikavér, Okseblod, som præges af den kraftfulde drue kadarka. I Tokaj-Hegyalja (se Tokaj), hvor landets mest berømte vin, Tokaji, produceres, er der udenlandske investeringer, blandt andet franske. Især vine på franske druer eksporteres, men de lokale druesorter giver fyrige og krydrede vine.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig