Faktaboks

Marie Antoine Carême
Født
1783
Død
1833

Marie Antoine Carême, Antonin, 1783-1833, fransk kok, konditor og skribent; central figur i udviklingen af den finere kogekunst (haute cuisine). Carême tjente 12 år som køkkenchef hos Talleyrand, senere ved hofferne i London, Sankt Petersborg og Wien. Han udviklede en køkkenkultur præget af retter med komplicerede tilberedninger og kostbare garniturer, præsenteret i prangende bordopsatser i overensstemmelse med periodens krav om fyrstelig pomp.

Carêmes indflydelse strakte sig til udvikling af redskaber, køkkenindretning, kokkenes uniform og uddannelse samt fagets status i samfundet. Hans bøger er en systematiserende dokumentation af kogekunstens udvikling gennem en 100-årig periode; hovedværket er L'Art de la cuisine française au XIXe siècle (1833).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig