Spanien er den største producent af friske jordbær i Europa med en produktion, der i 2023 udgjorde næsten 350.000 ton. Produktionen er koncentreret i Huelva-provinsen, hvor den udgør 98 procent af Spaniens samlede jordbærproduktion og tæt på 30 procent af produktionen i Europa. Jordbærdyrkningen giver beskæftigelse til ca. 160.000 personer.

Jordbærproduktionen i denne region har gennemgået en løbende diversificering, idet man har indarbejdet nye afgrøder, fx en tidlig sort, der høstes i november, december, januar og februar. Derefter følger forårsvarianten, der høstes i marts, april og maj. Der dyrkes jordbær på et samlet areal, der er i 2023-2024 udgør ca. 6.105 hektar. Desuden har man udvidet med produktion af andre frutos rojos (røde bær), især blåbær, hindbær og brombær, så det samlede dyrkede areal i 2023-2024 alt udgør 11.243 hektar.

Jordbærfarmene nær Doñana-parken

Jordbærplantagerne strækker sig over 100 kvadratkilometer nord og vest for nationalparken Doñana. De fleste jordbær dyrkes her i plastictunneler. I foråret forhandles de i mange supermarkeder i Tyskland, Østrig, Schweiz og Luxembourg. Bærproduktion (af især jordbær og hindbær) er sammen med turisme den vigtigste økonomiske sektor i Huelva.

Produktionen af jordbær i Huelva tog fart i 1980'erne. Siden da er antallet af jordbærfarme i Doñana-parkens vandskel vokset, fordi den europæiske efterspørgsel efter jordbær har været stigende. De spanske jordbær sælges normalt billigere end jordbær fra nord- og centraleuropæiske lande. Der er stor konkurrence fra Marokko, Egypten og Tyrkiet.

Ulovlig dyrkning af jordbær

Spanske politikere fra alle partier har været glade for stigningen i efterspørgsel og produktion. Det har dog vist sig, at der ofte er blevet vandet med vand fra ulovlige brønde. I 2017 opgjorde man antallet af brønde til 2.500, hvoraf mindst 852 er ulovlige. Tallet er officielt og fremgår af miljøpåvirkningsundersøgelsen af den særlige planlægningsplan i området Doñana, der har været gældende siden 2014. Landmænd, der dyrker jordbær omkring Doñana, har modtaget 49 domme siden 2008 for at åbne ulovlige brønde for at stjæle vand, ifølge Huelvas anklagemyndighed.

EU-Domstolen dømte i 2021 Spanien for overudnyttelse af grundvand i området ved Doñana-parken og utilstrækkelige beskyttelsesforanstaltninger for parken. Siden da er presset steget på den ulovlige dyrkning af jordbær. Den nationale vandbeskyttelsesmyndighed er begyndt at foretage inspektioner, og Miljøministeriet har grebet ind og forseglet hundredvis af ulovlige brønde med gravemaskiner og cement. Det er ikke altid lykkedes at forhindre den ulovlige vanding, idet nogle landmænd har fået vand andetsteds fra. I 2023 vil der være blevet lukket 1.065 brønde siden 2019. Lukning af brønde er et grundlæggende indgreb, i endnu højere grad i forbindelse med den tørke, som området lider under.

Samtidig er der opstået konflikt mellem de landmænd, der har lovlige rettigheder til vand, og de landmænd, der på ulovlig vis vander deres marker med grundvand, eftersom de 'lovlige' landmænd er underkastet regulativer, som de 'ulovlige' landmænd ikke følger. Selv i de mest moderne gårde forbruges der hundrede liter til at producere et kilo jordbær. Det er et tal, der er svært at sammenligne med vandforbruget ved andre afgrøder, da vandforbrug afhænger af klima og jordbund. I Spanien, der er Europas største producent af avocado, kan der dog sammenlignes med denne produktion, som er særdeles vandkrævende, da 1 kilo avocado forudsætter et vandforbrug på 1.000 liter.

I henhold til FAO kræves der for at producere et halvt kilo hvede 500 liter vand; for et halvt kilo majs, 450 liter; og for et halvt kilo linser, 25 liter. For et enkelt æble kræves 70 liter vand; og i tilfælde af en appelsin, 50 liter.

Klimaforandringer

Klimaforandringerne forværrer problemet. De højere temperaturer i Sydspanien de senere år forøger absorberingen af vanddampe fra luften og skaber dermed et større behov for vanding. Desuden bevirker de høje temperaturer en reduktion af vand i jordbærret og reducerer produktionen. Manglen på vand udtørrer stadigt flere jordbærmarker. Ifølge Freshuelva, en brancheorganisation for producenter og forhandlere af jordbær, grundlagt i 1983, vil produktionen i 2024 sandsynligvis blive 30 procent mindre end sidste års.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig