tran

Artikelstart

Tran, mørk, sejtflydende væske, der udvindes ved afkogning af spæk fra havpattedyr. Frem til 1800-t. blev tran anvendt til belysning, både indendørs til tranlamper og udendørs til trangadelygter. Efterhånden som andre belysningsformer kom på mode, blev tran kun anvendt i hærdet form til fremstilling af sæbe og margarine samt i mindre grad til smøring og garvning, men er nu blevet erstattet af andre produkter.

Tran var et økonomisk hovedmotiv til koloniseringen af Grønland i 1700-t. Spækket blev lagt i tønder og sejlet til København, hvor brændingen foregik ved Trangraven på Christianshavn. Her produceredes årlig ca. 2000 tønder flydende tran. I perioder forsøgte man brænding i Grønland i store jerngryder, ligesom man også forsøgte sig med lever af haj og torsk, som gav finere tran til højere priser.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig