Strudsvinge
De friske skud af strudsvinge (Matteuccia struthiopteris) spises som grøntsager i dele af Nordamerika. Her går de under navnet fiddleheads.
Af /Wikimedia Commons.
Licens: CC BY SA 4.0

Strudsvinge er en ret stor, jordboende bregne i familien Onocleaceae. Den henføres ofte til slægten Onoclea. Strudsvinge er udbredt i det centrale og nordlige Europa, nordlige Asien og nordlige Nordamerika.

Faktaboks

Også kendt som

Matteuccia struthiopteris

I Danmark er studsvinge sjælden og vokser hovedsageligt i løvskove i Sydøstdanmark. Den dyrkes dog ofte i haver, hvorfra den jævnligt forvildes.

Med underjordiske udløbere breder planten sig og danner tætte bestande af smalt tragtformede bladrosetter. I midten af disse dannes ret sent de korte og smalle, vinterbestandige, sporebærende blade, der minder lidt om strudsefjer. Sporerne indeholder klorofyl og tilbageholdes vinteren over bag de tilbagerullede bladrande og spredes i det tidlige forår, når sneen smelter. De helt unge, sammenrullede blade høstes især i det nordøstlige Nordamerika og spises som en dekorativ delikatesse, kaldet bispestave (engelsk: fiddleheads).

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig