Stenmorkler
Ægte stenmorkel (Gyromitra esculenta) blev tidligere regnet for en god og velsmagende spisesvamp. Den er dog dødeligt giftig i rå tilstand, og selv efter tørring eller kogning frarådes det i dag at spise den.
Stenmorkler
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Stenmorklerne er en slægt af giftige bægersvampe i stenmorkelfamilien (Discinaceae) med store, kødede frugtlegemer. Der findes syv arter i Danmark.

Faktaboks

Også kendt som

Gyromitra

Blandt de mest almindelige og bedst kendte arter er ægte stenmorkel (Gyromitra esculenta), der findes om foråret. Den kendes også som spiselig stenmorkel, men er trods navnet dødeligt giftig i rå tilstand. Visse steder spises den efter kogning eller tørring. Selv efter længere tids kogning vil der dog stadig være giftstoffer tilbage i svampen, og i Danmark regnes den ikke længere for en sikker spisesvamp.

Den ligeledes giftige bispehue-stenmorkel (G. infula) er almindelig i Norge og Sverige om efteråret og er fundet enkelte gange i Danmark på savværker, antagelig indført med nåletræsrafter.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig