soda

Soda, natriumcarbonat, Na2CO3, farveløst eller hvidt mineral, der med en årlig verdensproduktion på over 50 mio. t er et af de vigtigste uorganiske kemikalier.

Faktaboks

etymologi:
Ordet soda kommer via oldspansk eller olditaliensk soda fra arabisk sūda, fem. af aswad 'sort', om asken fra sodaurt.

Soda har været kendt og brugt siden oldtiden. Det anvendes bl.a. som vaskemiddel, til fremstilling af sæbe, papirmasse og glas, til neutralisering af sure produkter og til fremstilling af natriumsalte.

I USA fremstilles soda ud fra trona, et dobbeltsalt af natriumcarbonat og natriumhydrogencarbonat, som i staten Wyoming forekommer i naturlige aflejringer af overordentlig stor udstrækning. I resten af verden fremstilles soda efter ammoniak-soda-metoden, opfundet af E. Solvay.

Den ældste kilde var naturlige forekomster i Egypten, men megen soda blev også fremstillet ved udludning af tangaske, hvor især den spanske barilla var vigtig. Pga. sodas store betydning udskrev det franske Académie des sciences i 1775 en konkurrence om teknisk fremstilling af soda ud fra natriumklorid. Konkurrencen blev vundet af N. Leblanc, hvis proces fik stor anvendelse: Med svovlsyre omdannes natriumklorid til natriumsulfat og hydrogenklorid, hvorefter sulfatet glødes med kul og kalk og derved danner calciumsulfid og soda.

Ved Solvays proces dannes det tungt opløselige natriumhydrogencarbonat og ammoniumklorid ud fra natriumklorid, ammoniak og kuldioxid. Ved opvarmning (kalcinering) af natriumhydrogencarbonat fås soda.

I en dansk proces udviklet af J. Thomsen fremstilledes soda ud fra grønlandsk kryolit. Produktionen i Danmark foregik på Kryolitfabrikken Øresund i årene 1859-95, og der blev også bygget kryolitsodafabrikker i udlandet, bl.a. i USA under medvirken af den danske kemiingeniør og industrimand G.A. Hagemann. Der blev desuden i Danmark fremstillet krystalsoda, Na2CO3 ∙ 10H2O, ved omkrystallisation af importeret vandfri (kalcineret) soda.

Blandt mineraloger kaldes soda også for natron.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig