Jomfruhummer (Nephrops norvegicus) på blød bund i 35 meters dybde i Gullmarfjorden i Sverige.
/Biofoto/Ritzau Scanpix.

Jomfruhummeren er en lille, rødgul hummer, som er udbredt fra Nordnorge og Island til det vestlige Middelhav. I Danmark findes den ned til det sydlige Kattegat.

Faktaboks

Også kendt som

Nephrops norvegicus, dybvandshummer, dybhavshummer

Den har slanke og næsten ens klosakse med rækker af torne. Hunnen bliver højst 20 cm, mens hannen kan nå en længde på 25 cm.

Den afløser hummeren udefter, idet den lever på den bløde bund fra 25 til 250 m's dybde. Her graver den gange, oftest med to åbninger. Om natten jager den trådarmede slangestjerner, mindre krebsdyr og børsteorme. Som hummeren gyder den hvert andet år; de ca. 4000 æg bæres 8-9 måneder. Mysislarven har lange haletorne.

Fiskeri efter jomfruhummer

Jomfruhummer
Fra at være anset for mindreværdig i forhold til hummeren, er jomfruhummeren i dag en eksklusiv og eftertragtet spise.
Jomfruhummer
Af /Ritzau Scanpix.

I Danmark begyndte man først at værdsætte jomfruhummeren efter fortjeneste (forstavelsen jomfru- antyder noget mindreværdigt) fra omkring 1930.

Det årlige udbytte overgik snart hummerens og steg efterhånden til over 2.000 tons. I 1996 var det dog faldet til ca. 600 tons. Siden er fiskeriet steget igen, og i 2022 landede danske fiskere 5.019 tons jomfruhummer til en værdi af ca. 328 millioner kroner.

Fiskeriet med vod og trawl sker mest om natten.

Anvendelse

Jomfruhummeren dør hurtigt efter fangsten og sælges til forskel fra andre krebsdyr sjældent levende. Måske af den grund kom markedsføringen i Danmark først i gang efter 2. Verdenskrig, hvor de til at begynde med blev populære under det italienske navn scampi. Jomfruhummer egner sig ikke til frysning.

Den er velegnet til bagning og langsom grilning med undervarme. Jomfruhummerhaler kan desuden pilles rå og derefter steges. Kroppen, kløerne og skallerne kan anvendes til fond og bisque.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig