Gasapparat, gasbrænder anbragt på et stel af plade- eller støbejern, oftest emaljeret. Stellet har ribber, der danner underlag for kogekar og pander. Når gassen strømmer gennem dysen i apparatet, medsuges luft (primærluft); gas-luft-blandingen passerer brænderen og brænder under tilførsel af forbrændingsluft (sekundærluft).

Gasteknologien er udviklet i England i begyndelsen af 1800-tallet; på kogegasområdet sænkede Danmark som det første land fra 1860'erne priserne med et stigende forbrug til følge. I mange byer blev kogegas almindeligt i begyndelsen af 1900-tallet; gasnettet var da blevet tilstrækkelig udbygget. På landet kom der med flaskegassen gaskøkkener fra slutningen af 1940'erne.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig