Artiskok, Cynara scolymus, en flerårig, kraftigtvoksende, mandshøj og tidselagtig urt med blålilla kurve. Artiskok hører til kurvblomstfamilien og stammer fra Middelhavsområdet. Den har været dyrket siden romertiden for sine spiselige blomsterknopper og anses for at være en kulturform af den vildtvoksende kardon, C. cardunculus. Artiskok, der er følsom for frost, dyrkes hovedsagelig i Spanien, Italien og Frankrig.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet artiskok kommer af ty. Artischocke, af ital. articiocco, af arab. oprindelse.
Af de større knopper spises kurvens bund (artiskokbund) og det nederste af knoppens svøbblade; unge knopper kan anvendes hele. Af kardon spises bladribberne.
Planten indeholder stoffet cynarin, der hos nogle personer stimulerer smagssansen for sød smag, så alting smager sødt nogle minutter efter indtagelsen. Denne respons er genetisk betinget.
Artiskok tilberedes naturel, kogt i saltet vand, og spises kold eller varm; bunden kan marineres eller fyldes med finthakkede garniturer eller saucer.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.