Alkohol (koncentrationsangivelser), Drikkevarers indhold af ren alkohol kan angives i volumenprocent (vol.%), vægtprocent eller i gram pr. liter (g/l) målt ved en given temperatur. Volumenprocent, der nu er almindeligt anvendt i Danmark, er det antal ml ren alkohol, der er i 100 ml væske. 40 vol.%, som er en hyppigt forekommende styrke af drikkevarer, svarer til 33,32 vægtpct. og 315,7 g/l ved 20 °C. Hvis drikken næsten kun består af alkohol og vand (snaps, cognac o.l.), kan styrken bestemmes ved at måle væskens massefylde med en flydevægt. Tidligere angav flydevægten ofte styrken i en arbitrært fastlagt skala, i Danmark med fx "grader Spendrup" (7 °Spendrup svarer til 42 vol.%).

I engelsksprogede lande har man i flere hundrede år brugt begrebet proof som styrkemål. At en drik, fx rom, var proof, betød oprindelig, at sortkrudt blandet med drikken i et bestemt forhold stadig kunne brænde livligt ved antændelse. Ved denne metode kunne fortynding med vand afsløres.

Senere brugtes en mere entydig proofdefinition: Drikken var proof (eller 100% proof; ca. 57 vol.%), hvis dens indhold af ren alkohol fortyndet til drikkevarens oprindelige rumfang fik en massefylde, som var 12/13 af rent vands massefylde, idet alle rumfang og massefylder skulle måles ved 51 °F (10,6 °C). Denne definition blev fastsat ved lov i Storbritannien sidste gang i 1952; senere er man gået over til at benytte volumenprocent. 40 vol.% svarer til ca. 70% britisk proof, ofte benævnt "30 underproof". I USA defineres proofprocenten som det dobbelte af volumenprocenten; en "80 proof" amerikansk whisky indeholder altså 40 vol.%.

Læs mere om alkohol.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig