Argentina - vin, Argentina er verdens femtestørste vinland. På ca. 400.000 ha vinmarker produceres årligt 40 mio. hl (1993). Den første vingård blev anlagt i 1566 af jesuiterpræsten fader Cedron. Han plantede druen criolla, der endnu dyrkes til de mange tunge og karakterløse dagligvine. De bedste vine fremstilles især af franske druesorter. Malbec, cabernet sauvignon og merlot dominerer de røde vine, mens der laves udmærkede hvidvine af chardonnay, sauvignon blanc, sémillon og riesling. Argentina har de seneste år fået tiltagende betydning som producent af kvalitetsvine, hvilket skyldes stabile og gode vækstbetingelser, samt investeringer.

Argentina har ikke et appellation contrôlée-system som det franske, men oprindelsen for de gode vine anføres altid på etiketten. I regionen Mendoza laves 70% af landets vine. Den sekundære bordeaux-drue malbec giver her robuste og kraftfulde rødvine. De bedste cabernet sauvignon-vine er efter et par års fadlagring på højde med de mere kendte fra Chile. I San Juan og La Rioja fremstilles mest alkoholrige hvidvine, dessertvine og tunge hedvine. I den lille region Catamarca avles især druer til brændevin, mens de køligere vinmarker i Saltas bjerge mod nord giver fyldige og aromatiske hvidvine af den lokale drue torrontes. Den sydlige region Rio Negro har store muligheder for at lave kvalitetsvine, men der er endnu kun få vingårde.

Argentinas vine er beregnet til at ledsage mad, og de skal drikkes unge. Kun de bedste cabernet sauvignon vinder ved flaskelagring.

Læs videre om Argentinas historie eller om Argentina generelt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig