Garvning, bearbejdning af rå huder og skind med henblik på at stabilisere og konservere dem til brug for beklædning eller til nyttegenstande.

Da organisk materiale fra dyr og planter går i forrådnelse efter døden, anvendes forskellige konserveringsmetoder for at bevare det til senere brug. Huder fra kvæg, svin mv., hvor hårlaget fjernes, garves til læder på garverier; skind med hårlag, fx fra mink, ræv og får, garves eller pelsberedes på pelsberederier. Som garvemidler anvendes vegetabilske garvesyrer, tran, alun eller mineralske chromsalte, der fikserer læderhudens kollagene fibre, så materialet bliver holdbart i årevis. Mosefund, fx Tollundmanden og moseeg, der har bevaret deres struktur flere tusinde år pga. garvesyreindholdet i mosevandet, er gode eksempler herpå.

Det er vigtigt, at underhudens fedtvæv bliver fjernet så hurtigt som muligt efter flåningen, fordi fedtstoffer let oxideres, harskner, med risiko for misfarvning af skindet. Dette kan afhjælpes ved at tørre eller salte skindet, inden det bringes til et garveri.

I princippet er garveprocessen enkel. Efter fjernelse af hår skal huden først blødgøres og vaskes i vandbade med salt og sæbe, hvorefter resterende fedt- og oliestoffer trækkes ud med organiske opløsningsmidler. Derefter konserveres huden med garvemidler, hvorved vævet bliver fikseret og bestandigt. Til sidst bankes fedt og olie igen ind i huden for at gøre den blød og smidig, og den garvede hud tørres.

Garverier og pelsberederier er virksomheder indrettet med forskellige bade til kemikaliebehandling samt centrifuger, skraberedskaber, presser, tørre- og banketromler, der klarer den mekaniske behandling af huderne. Alt efter skindets art og senere brug varieres processerne og den kemiske behandling; der er på trods af omfattende automatisering stadig brug for håndværksmæssig kunnen, se garver.

Garvning er en voldsomt forurenende proces. Der bliver produceret store mængder spildevand indeholdende organisk stof og chromsalte. Chrom er et giftigt tungmetal, der ligesom fx kviksølv akkumuleres op igennem fødekæderne. Det er derfor forbundet med store omkostninger til rensning af spildevand at drive forsvarlig garverivirksomhed.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig