energiafgrøder

Energiafgrøder, afgrøder, der helt eller delvis dyrkes med henblik på energiudnyttelse. Energiafgrøder kan anvendes enten som fast biobrændsel i varme- og kraftvarmeproduktion eller som flydende biobrændsel i form af vegetabilsk olie, der kan erstatte dieselolie eller benyttes til produktion af ethanol. Biobrændsel er miljømæssigt et godt alternativ til de fossile brændsler på grund af dets fornyelighed og CO 2 -neutralitet. Desuden er det en indtægtskilde for landbruget og med til at øge selvforsyningsgraden på energiområdet.

Energiafgrøder kan grupperes i enårige landbrugsafgrøder, flerårige landbrugsafgrøder og skov. De enårige energiafgrøder udgøres under danske klimaforhold af højtydende kornafgrøder, der høstes som helsæd, samt majs, raps og sukkerroer. De mest interessante flerårige energiafgrøder er hurtigtvoksende pil, fx båndpil (Salix viminalis), og sorter af elefantgræs (Miscanthus sinensis). Elefantgræs høstes hvert år, mens pil høstes med to til tre års mellemrum. Fra skovdriften er det biprodukter som udtyndingstræ, flis og resttræ fra savværkerne, der udnyttes som biobrændsel. Disse produkter udgør 70-80 % af totalproduktionen i en skov. Se også bioethanol.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig