yams

Yams, Dioscorea, den største slægt i yamsfamilien med op mod 800 arter i næsten alle dele af troperne og de varme tempererede egne; i Europa forekommer tre arter. Det er oftest slyngplanter med kortlevende stængler, der udgår fra rodknolde med oplagsnæring. Stænglernes anatomi minder om tokimbladede planters. Bladene, der er usædvanlige blandt enkimbladede ved en markant bladstilk, er spredte eller modsatte, hele eller hånddelte og tydeligt buenervede med fine tværnerver.

Faktaboks

etymologi:
Ordet yams er egl. plur. af engelsk yam, via jamaicansk kreolsk nyam '(at) spise', af vestafr. opr.

De små, grønne, næsten altid enkønnede, tretallige blomster sidder i klaser. Hanblomsterne har seks støvbærere. Hunblomsterne er oversædige med trerummet frugtknude. Frugten er en kapsel med vingede frø.

Knoldene fra flere arter, fx Dioscorea alata, spises i mange tropiske egne pga. højt stivelsesindhold, men de er ofte giftige pga. indholdet af alkaloider, som dog nedbrydes ved kogning. Fra tempereret Asien anvendes bl.a. knoldene fra kinayams, D. batatas, kaldet kinesiske kartofler.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig